Pesto – do czego je wykorzystać? 5 prostych przepisów na obiad
Pesto – do czego je wykorzystać? 5 prostych przepisów na obiad

Pesto jest jednym z najbardziej popularnych sosów kuchni włoskiej. To także jedno z naszych ulubionych szybkich obiadów!

 
 

Znakomity i niezwykle wszechstronny – zaledwie łyżeczka potrafi odmienić proste danie w kulinarne cudo. Pasuje niemal do wszystkiego – od klasycznego makaronu, risotto, czy też kluseczek gnocchi poprzez ryby, mięsa, zupy, tosty czy przekąski.

Jakie są rodzaje pesto? Najbardziej popularne bez dwóch zdań jest pesto bazyliowe, ale tak naprawdę pesto możemy zrobić ze wszystkich ziół, z pomidorów, papryki czy też oliwek. Obficie wzbogacone dobrej jakości oliwą i parmezanem, zabiorą nasze kubki smakowe we Włoską podróż.

Do czego je wykorzystać? Jak już wcześniej wspominałam nie skłamie pisząc, że w zasadzie do wszystkiego - ile głów tyle pomysłów na jego serwowanie od tych bardzo oczywistych po wyjątkowo zwariowane.

 
Podrzucamy wam 5 pomysłów na nasze pesto - wybierzcie do każdego z przepisów, swój ulubiony smak!

1. Makaron z pesto i brokułem

 
                                          
 
 

Będziesz potrzebować:

  • pesto (selekcja kluskowa: bazyliowe, z jarmużu, z suszonych pomidorów, z czarnych oliwek)

  • ulubiony makaron

  • brokuł świeży

  • pestki słonecznika

  • sól

  • czosnek

Co dalej?

  1. Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie.

  2. Gotujemy brokuła na parze - tutaj nasz sposób gotowania, na gotujący się garnek z makaronem kładziemy sitko, do którego wrzucamy brokuł. Przykrywamy sitko, a tym samym garnek. Brokuł ugotuje się nam na parze podczas gotowania makaronu.

  3. Odcedzony makaron wraz z brokułem podzielonym na "różyczki" wrzucamy do dużej miski lub garnka, w którym gotowaliśmy makaron (co by nie brudzić za dużo garów). Dodajemy kilka łyżeczek pesto - ilość wedle uznania, pesto musi solidnie obtoczyć nasz makaron. Całość posyp pestkami słonecznika. Voila - włoska, sycąca uczta gotowa w kilka minut.

2. Soczysty filet z indyka w towarzystwie pesto
 
                        
 

Będziesz potrzebować:

  • pesto (selekcja kluskowa: bazyliowe, z jarmużu, z suszonych pomidorów, z czarnych oliwek)

  • filet z indyka

  • sos sojowy

Co dalej?

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  2. Filety oczyścić, przekroić równolegle do deski na 2 cieńsze plastry.

  3. Mięso doprawić solą i pieprzem, dobrze natrzeć oliwą.

  4. Przygotowane mięso ułóż na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do pieca i pieczemy przez 10 minut.

  5. Po upływie tego czasu zaglądamy do piekarnika i obficie smarujemy nasze piersi pesto. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut.

  6. Serwuj w towarzystwie Twoich ulubionych dodatków: ziemniaczki z wody, ziemniaczki pieczone lub wyłóż upieczone piersi na makaron tagliatelle.

 
3. Gnocchi z pesto
 
                                  
 

Będziesz potrzebować:

  • pesto (selekcja kluskowa: bazyliowe, z jarmużu, z suszonych pomidorów, z czarnych oliwek)

  • gnocchi ( kluseczki możesz zrobić sam, w internecie znajdziesz wiele przepisów, lub kup gotowe)

  • oliwa

 

Co dalej?

  1. Kluseczki smaż na oliwę do uzyskania pożądanego przez Ciebie zarumienienia

  2. Zgaś palnik, dodaj kilka łyżeczek pesto - dobrze wymieszaj.

 
4. Bruschetta/grzanki z pesto
 
                                         
 

Będziesz potrzebować:

  • pesto (selekcja kluskowa: bazyliowe, z jarmużu, z suszonych pomidorów, z czarnych oliwek)

  • ulubione pieczywo

  • pomidory

  • mozzarella

  • krem balsamico

 

Co dalej?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  2. W międzyczasie pokrój pomidora oraz mozarellę w cieńkie plasterki.

  3. Swoje ulubione pieczywo posmaruj pesto, następnie ułóż na nim pomidorki oraz mozzarellę.

  4. Tak przygotowane tosty wsadź do nagrzanego pieca na 8 minut.

  5. Gotowe tosty polej kremem balsamico i gotowe!

 
5. Sałatka makaronowa z kurczakiem lub tofu
 
              
 

Będziesz potrzebować:

  • pesto (selekcja kluskowa: bazyliowe, z jarmużu, z suszonych pomidorów, z czarnych oliwek)

  • ulubiony makaron, świetnie sprawdzi się świderek

  • mix sałat

  • piersi z kurczaka lub tofu

  • pomidorki koktajlowe

  • parmezan

  • sól, pieprz, bazylia suszona, czosnek granulowany

 

Co dalej?

  1. Makaron gotujemy al dente

  2. Do ostudzonego makaronu wrzucamy kilka łyżeczek pesto i dokładnie mieszamy aby obtoczył cały nasz makaron

  3. W międzyczasie zamarynuj kurczaka/tofu w oliwie, bazyli, soli pieprzu oraz czosnku granulowanym.

  4. Zamarynowanego kurczaka lub tofu usmaż na patelni.

  5. W międzyczasie wyłóż do miski mix sałat oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

  6. Przygotowany wcześniej makaron, wrzuć do swojego mixu sałat, na wierzchu podaj kurczaka/tofu - całość posyp parmezanem.



    Na zdrówko kochani!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium