Szakszuka w naszej firmie posiadająca ksywkę Szaksza to danie pochodzące z kuchni bliskowschodniej, które jest idealne na śniadanie, brunch czy lekki obiad. Jest to danie w formie duszonej potrawy, składającej się z jajek, pomidorów, cebuli i przypraw.
Oto kilka sposobów, jak serwować szakszuke:
-
Tradycyjnie na patelni - Podgrzej szakszuke na patelni, następnie wbij do niej jajka. Przygotuj je wedle swoich preferencji - na miękko lub na twardo, ja rekomenduję na miękko bo właśnie takie najbardziej mi smakują! Gotową patelnie z szakszuką bez wykładania na talerze po prostu postaw na stole w towarzystwie pieczywa świeżego lub też grzanek i maczając wcinaj ją w pojedynkę lub całą rodzinką!
-
Na talerzu - Przygotuj swoją szakszukę tak jak w punkcie pierwszym następnie przełóż ją na talerz albo do miseczkę, . Możesz też dodać do niej kawałki grillowanej kiełbaski, chorizo, czy tez boczku. Posyp ją także ulubionymi świeżymi ziołami.
-
W chlebie - Jeśli lubisz chleb pita, spróbuj podać szakszukę wewnątrz kawałka upieczonego chleba. Wyciągnij część miąższu z wnętrza chleba i napełnij ją szakszuką.
-
Użyj jako bazy pomidorowo warzywnej do innych sosów, które planujesz przygotować. Dla przykładu dorzuć do szakszuki bakłażana/cukinię, oraz ulubiony dodatek typu kurczak, tofu. Ugotuj swój ulubiony makaron i podaj z gotowym sosem.
-
Uzyj jako sos pomidorowo-warzywny na spód domowej pizzy!
-
Z kuskusem - Szakszuka smakuje wyśmienicie z kuskusem. Podaj ją na talerzu, a na wierzchu ułóż porcję kuskusu. Także możesz dodać ulubione mięsne lub niemięsne dodatki typu kiełbaska, szynka, tofu, ser.
Nie ma jednego idealnego sposobu, jak podawać szakszuke - to zależy od Twoich upodobań i pomysłów. To danie bardzo uniwersalne, które można serwować na wiele sposobów, a każdy z nich będzie smakował inaczej.